Z mediace jsem neodcházel jako poražený ani já ani manželka

U mediátora jsme se ocitli s manželkou Hankou v souvislosti s řešením výchovy našeho desetiletého syna Honzíka. Po rozvodu.

Stalo se mi něco, o čem jsem si myslel, že se stává jen těm druhým. Po dvanáctiletém manželství jsme se s Hankou rozváděli. Nejtěžší pro mě bylo vzdát se Honzíka. Mám ho moc, rád a tak jsem chtěl minimálně střídavou péči. To jsem také prosazoval u soudu. Manželka, ale tvrdila, že se o syna nedokážu postarat a chtěla ho do výlučné péče. Tu si představovala tak, že mi dá Honzíka jednou za 14 dní na víkend. A kluk bude vyrůstat s úzkostnou, nudnou matkou, se kterou si nic neužije. A bez chlapského vzoru. Tak jako já.

U mediátorky jsme se sešli s manželkou pěkně ukotvení ve svých pozicích, ze kterých jsme ani jeden nehodlali ustoupit ani o píď. První dvě mediační sezení jsme mluvili o našem vztahu se ženou, ale hlavně o Honzíkovi. Mediátorka nás vyzvala, abychom ji vyprávěli všechno o našem Honzíkovi. O jeho povaze, schopnostech, talentu, zájmech, škole, kamarádech a vztahu s prarodiči. Zkrátka o jeho každodenním životě. Během povídání jsme si postupně s ženou uvědomili, jaké jsou skutečné potřeby a zájmy našeho Honzíka a co všechno k hezkému a spokojenému životu potřebuje.

Mediátorka na konci druhého setkání rozepsala na flipchart Honzíkův současný režim. Den po dni, hodinu po hodině od pondělí do neděle. Nakonec přidala i další týden, protože některé aktivity se opakují v intervalu 14 dní. Před sebou jsme viděli 14 dní praktického života našeho syna. Jasně a srozumitelně. A najednou bylo jasné, že pokud chceme, aby Honzík žil co nejvíce jako teď, musíme se na péči o něj podílet během týdne oba. Střídavá péče ob 14 dní by pro mě kvůli práci nebyla možná. Nebo by možná byla, ale s velkými komplikacemi. I pro Honzíka. Hanka by také měla problém během svých 14 dní syna obstarat sama, protože ještě studuje vysokou školu. A tak jsme udělali dohodu, že Honzík zatím zůstane ve výlučné péči ženy, ale u mě bude přes noc každé pondělí a pak ještě 2x týdně odpoledne, když má trénink. O víkendech se budeme střídat. O vánocích bude Honzík 24.-25. s Hankou a jejími rodiči. Pak si ho vezmu já a pojedeme na hory. O velikonocích se budeme střídat a letní prázdniny vždy měsíc předem naplánujeme společně a domluvíme se co a jak. O ostatním se také budeme snažit domluvit a pokud vznikne spor, opět se obrátíme na mediátora.
Z mediace jsem neodcházel jako poražený.

A manželka také ne…

TOP